در این مقاله با گیاه دارویی جو و خواص جو بیشتر آشنا خواهید شد.
نام: جو
نام انگلیسی: barley
نام علمی: Hordeum vulgare
پیشنهاد عطارطب به شما
قسمتهای مورد استفاده جو:
جو به سه صورت در بازار به فروش میرسد:
جو پوست نکنده که هنوز سبوس آن جدا نشده است.
جو پوست کنده که پوست آن گرفته شده است.
جو سفید که پوست و سبوس آن گرفته شده است و به نام جو مرواریدی معروف است.
برخی از خواص جو:
در اینجا میتوانید برخی خواص جو و روشهای مصرف آن را به صورت اسلاید ورق بزنید و ببینید.
برای دیدن اسلایدها، اسلایدها را به سمت چپ ⇐ حرکت دهید.
اثرات و خواص جو بر بدن:
غذای مقوی برای افراد ضعیف، دارای خاصیت نرم کننده، بهبود تب، بهبود بیماریهای کبدی و اسهال، درمان اسهال خونی، درمان بواسیر، درمان ورم کلیه و مثانه، مفید برای نقرس، بهترین غذا برای دوران نقاهت، جلوگیری از سرطان.
مطالعات اخیر در مورد خواص جو نشان میدهد که مصرف جوی سبوس دار میتواند سطح قند خون را تا حد زیادی تنظیم کند. خواص گیاه دارویی جو به قدری است که میتواند یک پروتئین کامل در رژیم غذایی افراد باشد. تحقیقات انجام شده نشان میدهد که در سالهای اخیر رژیم غذایی ما حاوی مواد مغذی مهم نبوده است.
یکی از مهم ترین نکات در مورد خواص جو که اغلب نادیده گرفته میشود فیبر است. خواص جو به قدری است که این گیاه یک منبع عالی برای فیبرهای محلول و نامحلول است و همین امر شما را مطمئن میسازد که جو سرشار از مزایای زیاد برای سلامتی بدن است.
جوشانده جو ادرار آور است.
در قدیم از جو برای سقط جنین استفاده میشد.
برای بهره گیری از خواص جو، جوشانده را برای مبتلایان به تب، کم خونی و سوء هاضمه استفاده کنید.
اگر جوشانده جو را روی زخمهای چرکین بگذارید، در بهبود آنها موثر است.
ماء الشعیر مسکن دردهای صفراوی، تب و امراض گرم میباشد. زیرا ماء الشعیر سرد و تر است، حرارت داخلی بدن را پایین میآورد، حرارت کبد و عطش مفرط را فرو مینشاند.
ماء الشعیر برای درمان سل، زخمهای ریوی و سردرد گرم مفید است.
ماء الشعیر خونساز است و زود هضم میشود.
بیسکوییت جو بهترین دارو برای درمان یبوست مزمن است و حتی نفخ و درد شکم را از بین میبرد.
سرد مزاجان باید جو را با شکر بخورند.
کشک الشعیر برای مزاجهای گرم و اسهالهای صفراوی مفید است.
در مورد خواص جو باید به این نکته اشاره کرد که بهترین گیاه دارویی برای پایین آوردن کلسترول خون است.
برخی دیگر از خواص جو:
خواص جو برای روده و دستگاه گوارش:
همانطور که قبلا نیز گفتیم، جو سرشار از فیبر است و میتواند بدن شما را از سموم پاکسازی کند. این ماده منبع غنی از فیبر است و میتواند به عنوان منبع سوختی برای باکتریهای خوب موجود در روده عمل کند. این باکتریها به تخمیر شدن محتوای فیبر در بدن کمک میکند.
در نتیجه اسید بوتیریک تشکیل میشود که سوخت اصلی و اولیه برای سلولهای روده است.
جو همچنین برای سالم نگه داشتن سلامت روده بسیار موثر است. با وجود سلامت کلی روده، جو به کاهش زمان اجابت مزاج کمک خواهد کرد و همین امر شکم شما را تمیز میکند. این ماده میتواند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و بواسیر را کاهش دهد.
خواص جو در جلوگیری از ایجاد سنگ کیسه صفرا:
جو میتواند به خانمها در پیشگیری از توسعه سنگ کیسه صفرا کمک فراوانی بکند. از آنجایی که این ماده سرشار از فیبر نامحلول است میتواند به کاهش ترشح اسید صفراوی کمک کند و همین امر موجب افزایش حساسیت به انسولین و کاهش سطح تری گلیسیرید خواهد شد.
مطالعات انجام شده نشان میدهد زنانی که از جو و محتوای فیبری آن بهره مند شده اند ۱۷ درصد نسبت به سایر افراد خطر ابتلا به سنگ کیسه صفرای کمتری دارند.
خواص جو برای جلوگیری از پوکی استخوان:
فسفر و مس موجود در جو میتواند سلامت کلی استخوانها را تضمین نماید. محتوای فسفر در جو در درمان و نگهداری از استخوان و دندان ها موثر خواهد بود. اگر به بیماری پوکی استخوان مبتلا هستید، این ماده میتواند به عنوان یک درمان طبیعی محسوب شود.
آب جو نیز ۱۱ برابر بیشتر از شیر کلسیم دارد. کلسیم یکی از عناصر ضروری برای محافظت از استخوانهاست. منگنز موجود در آن به همراه ویتامینB کار میکند و میتواند سلامت روده را تضمین نماید. بدن ما برای محافظت طبیعی از استخوانها به منگنز نیاز دارد.
خواص جو برای افزایش محافظت سیستم ایمنی بدن:
ویتامین C موجود در جو دوبرابر بیشتر از پرتغال است. این ویتامین میتواند به قوی شدن سیستم ایمنی و کاهش خطر ابتلا به آنفلونزا مفید باشد. آهن موجود در آن میتواند حجم خون را بهبود ببخشد و از بروز کم خونی و خستگی جلوگیری نماید.
این ماده به عملکرد مناسب کلیه کمک میکند و در توسعه سلولها ضروی است. علاوه بر این، جو حاوی مس است که در تشکیل هموگلوبین و گلبولهای قرمز خون دخیل است.
خواص جو برای افزایش انعطاف و الاستیسیته پوست:
جو منبع بسیار خوبی از سلنیم است که همین امر باعث میشود در نگهداری کشسانی پوست به بدن کمک کند. همچنین این ماده از آسیب رادیکالهای آزاد و شل شدن پوست جلوگیری میکند.
علاوه بر این، میتواند قلب، پانکراس و عملکرد سیستم ایمنی بدن را بهتر کند. کمبود سلنیوم میتواند به سرطان پوست، روده، پروستات، کبد، شکم و سینه منجر شود.
خواص جو برای کنترل سطح کلسترول:
فیبر نامحلولی که در جو وجود دارد میتواند به کنترل سطح کلسترول خون کمک کند. جو حاوی فیبرهای محلول و نامحلول است و به خاطر خواص کم کلسترول و کم چربیاش توصیه میشود.
خواص جو برای کنترل دیابت:
جو میتواند دیابت نوع ۲ را کنترل کند. با اینحال ما میتوانیم با کاهش وزن و انجام فعالیتهای ورزشی و استفاده از رژیم غذایی مناسب از بروز دیابت جلوگیری کنیم. بنابراین غذاهایی که حاوی فیبر بالایی هستند باید در رژیم غذایی افراد دیابتی قرار گیرند.
جو نیز به خاطر محتوای فیبر بالایش برای این بیماران عالی است. دانه جو حاوی ویتامینهای ضروری و مواد معدنی است و میتواند جذب گلوکز را کندتر کند.
مطالعات انجام شده در سال ۲۰۰۶ نشان میدهد که مصرف جو در افرادی با مقاومت به انسولین، میتواند سطح گلوکز را کاهش دهد.
خواص جو برای پیشگیری از بیماریهای قلبی و سرطان:
جو حاوی انواع متعددی از مواد مغذی گیاهی همچون لیگنان است که در بدن به لیگنان پستانداران تبدیل میشود. یکی از این لیگنانها آنترولاکتون نام دارد که به پیشگیری از سرطان و سایر سرطانهای هورمونی و نیز بیماریهای قلبی کمک میکند.
خواص جو برای محافظت از بدن در برابر آترواسکلروز:
آترواسکلروز شرایطی است که در آن دیواره شریانها ضخیمتر میشود. این فرایند معمولا به خاطر رسوب موادی همچون کلسترول رخ میدهد. جو سرشار از نیاسین است که از افزایش سطح کلسترول خون جلوگیری میکند و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی را کاهش میدهد.
زنان یائسه ای که فشار خون بالا، کلسترول زیاد یا بیماریهای قلبی-عروقی دارند بهتر است ۶ بار در هفته جو مصرف کنند.
خواص جو در جلوگیری از بروز آسم:
قبل از اینکه به فکر خرید جو بیفتید، انواع آن را مد نظر داشته باشید. انواع مختلفی جو وجود دارد که دارای ارزشهای تغذیهای متفاوتی هستند. جوی کامل( سبوس دار) دارای بیشترین ارزش تغذیهای است و میتواند برای افراد بسیار مفید باشد.
پیشنهاد عطارطب به شما
انواع مختلف جو و موارد استفاده از آن:
چمن جو نهال گیاه جو است. این چمن معمولا تقریبا ۲۰۰ روز بعد از کشت برداشت میشود. افراد، جو را در این شکل مصرف میکنند زیرا برگهای جوان آن غنی از ویتامین، مواد معدنی، آنتی اکسیدانها و اسیدهای آمینه است.
اگرچه دانههای جو فیبر بیشتری در خود دارد اما چمن آن کلروفیل بیشتری دارد و میتواند سم زدای بهتری باشد.
جوی پوست کنده:
معمولا این جو را بعد از خارج کردن پوست غیر قابل مصرف و پوسته بیرونی آن می خورند. زمانی که پوسته بیرونی برداشته شد، با عنوان جوی پوست کنده شناخته میشود. جوی پوست کنده منبع غنی از مواد مغذی است.
زمانی که برای مصرف روزانه و منظم در نظر گرفته میشود باید به صورت طولانی مدت خیس گردد. با اینحال صرف زمان برای مصرف این جو بسیار ارزشمند است.
جوی نیم کوب:
این جو را میتوان در خواربارفروشیها پیدا کرد. استفاده از آن در وعده غذایی صبحانه توصیه میشود. دستورهای غذایی زیادی در مورد جوی نیم کوب در سرتاسر جهان وجود دارد. این جو در اصل جوی پوست کنده است که پردازش شده است و سبوس آن برداشته شده است.
پودر سبز جو:
این ماده همچنین به خاطر مزایای پزشکی آن بسیار مشهور است. این ماده در واقع پودری است که از چمن جو به دست میآید و گاهی اوقات با مواد معدنی و ویتامینهای دیگر ترکیب میشود.
امروزه بیشتر شرکتها پودر جویی را به فروش میرساند که از چمن جوی خالص به دست میآید. علاوه بر این، شما میتوانید آن را به عنوان آب جو مصرف کنید.
آرد جو:
آرد جو اغلب به عنوان یک جایگزین برای آرد گندم در نظر گرفته میشود. آردی که از جوی کامل به دست میآید بسیار غنی تر از آردی است که از جوی نیم کوب حاصل میشود. این آرد معمولا از سابیدن جوی کامل به دست می اید و حاوی گلوتن است.
آب جو:
زمانی که کلیههای شما نیاز به استراحت دارد این ماده بسیار مفید خواهد بود. افرادی که از بیماریهای کلیوی و مثانه رنج میبرند، مصرف آن میتواند مفید باشد.
جو به عنوان یک محصول تجاری در سرتاسر جهان وجود دارد. شما باید اشکال مختلف آن را بشناسید و بهترین گزینه را برای خود انتخاب کنید. هر کدام از این اشکال دارای کاربردهای متفاوتی هستند. جو را میتواند به صورت فلهای یا بسته بندی خریداری کرد.
اگر جو را به صورت بسته بندی خریداری میکنید مطمئن شوید که به درستی از آن استفاده میکنید. وجود رطوبت بسیار اندک نیز میتواند آن را خراب کند. جو را در یک ظرف تمیز و عاری از رطوبت نگه دارید.در طول تابستان بهتر است جو را در یخچال نگه دارید.
طریقه مصرف و استفاده از خواص جو:
سمنو یا مالت جو: این گیاه را میتوان مانند دیگر غلات خیس کرده و در حرارت معتدل مدتی نگهداری نمایید تا جوانه بزند و هنگامی که جوانه به حد معینی رسید، از آن مالت تهیه کنید. مالت جو دارای مقدار زیادی ویتامین C است. از مالت برای تهیه غذای اطفال و تهیه شیرینیهای مختلف استفاده میشود.
ماءالشعیر: جو پوست کنده و پوست نکنده را خوب بشویید، آن را در آب جوش، چند دقیقه بجوشانید، سپس آب آن را دور ریخته و مجددا آب تازه روی آن بریزید و آنقدر آرا را بپزید تا دانههای جو کاملا باز شود، بعد آن را با پارچه بدون اینکه له شود، صاف کرده و بگذارید سرد شود.
کشک الشعیر: جو پوست کنده را با آب مخلوط کرده و آنقدر بجوشانید تا به طور کامل باز شود، سپس آن را له کرده و صاف کنید تا خود جو نیز داخل آب شود. کشکالشعیر مانند آش جو است.
عصاره مالت: از جوشانده مالت در آب و غلیظ کردن مایع حاصل در خلا (در گرمای بین چهل و پنج تا پنجاه درجه) عصاره مالت بدست میآید که دارای مقدار شصت درصد مالتوز، ده درصد ساکاروز، بیست درصد دکسترین و مقداری مواد معدنی و ویتامینهای B1 و B2 است. این عصاره برای ترشح شیر مفید است.
جو یک غذای عالی برای دوران نقاهت است. برای این منظور دو قاشق سوپخوری از جو، گندم و جو دوسر را در آب بریزید و مدت دو ساعت بجوشانید و این جوشانده را مصرف نمایید.
درمان سردرد: ماء الشعیر را با خشخاش کوبیده و مصرف نمایید.
برای درمان نقرس، پماد آرد جو با آب را روی قسمتهای دردناک بگذارید.
آرد جو را با شکر مخلوط کنید، غذای خوبی برای اطفال است.
خمیر آرد جو را بگذارید ترش شود، آن را در دوغ حل کنید و یک شب بگذارید بماند. این دوغ برای تشنگی مفرط، اسهال صفراوی و خارش مفید است.
برای برطرف کردن گلو درد و ورم گلو، کشک الشعیر را قرقره کنید.
طبیعت (مزاج):
سرد و خشک (مواد مقوی آن متر از گندم است ولی قابض و خشک کننده است).
هشدار:
در کنار خواص جو که اشاره شد باید گفت کهف اگر کسی یبوست دارد نباید از ماء الشعیر استفاده کند.
ماء الشعیر برای افراد سرد مزاج مضر است.
بعد از مطالعه خواص جو شاید بهتر باشد از همین الان تغییراتی در سبک زندگی و تغذیه خود انجام دهید.
پیشنهاد عطارطب برای استفاده از خواص جو:
[ratings]